Střípky z Příluckého hraní 2017

01.07.2017 23:03

Počasí, je to jediné co rozhoduje o tom, jak se Vám podaří venkovní akce. Proto se před začátkem Příluckého hraní množily dotazy typu: „Máš to nahoře domluvené, bude pěkně“? Domluvené jsem to neměl, ale kdo přišel, zažil na vlastní kůži pálivé sluníčko. Už po deváté přišli návštěvníci na fotbalové hřiště FK Příluky, aby si užili příjemné sobotní odpoledne. Sportovní program byl bohatý, 10 soutěží pro děti, některé jako jízda na trakači patří již mezi stálice. Pozorní návštěvníci si všimli, že jsme do soutěží zařadili i nové prvky. Ve středověké střelnici bylo střelba prakem na cíl a podle ohlasu si našla své příznivce.

Bohatý byl i doprovodný program. Po několik letech usilovné manažérské práce se nám podařilo přilákat na hřiště základní organizaci českého svazu ochránců přírody z Hoštálkové, která měla komentovanou ukázku se sovami a dravci. Střed hřiště opanovali šikovní florbalisté ze ZLIN LIONS, v překladu ZLÍNŠTÍ LVI, kteří postavili nádherné florbalové hřiště 10x4m.  Městské organizace zastupovala MP Zlín a Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. A ostudu neudělaly, neboť strážnice z MP Zlín přivezly ukázat zapůjčený služební elektromobil BMW. Historický autobus RTO za jehož volantem byl usměvavý pan Horák se po speciální lince č.9 vydal do Želechovic, aby ukázal, jak se cestovalo dříve i mezi obcemi. Když jsme u dopravy, bezpečnost silničního provozu reprezentoval na stanovišti č. 1 Besip, tentokráte vyzbrojený koloběžkami od české firmy Kostka.

Nesmíme zapomenout na jednotku Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, která se potřetí v řadě představila na naší akci. Lanovka, kterou vytvořili byla perfektní, ale speciální jednotka lezců, byla po hodině odvolána k poškozenému stromu a stanoviště č.6 na nějaký čas zelo prázdnotou. Mise skončila úspěšně a hoši se obětavě vrátili na své stanoviště. Klobouk dolů. Mezi dynamické ukázky MP Zlín patřil služební výcvik psa JERRYHO, figurant a pachatel v jedné osobě byl vystaven několika a těžkým zákrokům jeho zubům. V horku a v  teplém overalu pro pachatele nic příjemného. A dokonce byla použita i služební zbraň. Fanoušci rychlých vozů si mohli prohlédnout závodní vůz Citroen C2, který přivezla stáj Pneuservis Kolář, hasiči z Prštného přijeli ze svou Pragou z roku 1953. V odpočinkové zóně bylo doslova na roztrhání gumové safari, nafukovací retro hračky z Faty Napajedla, konkrétně žlutá žirafa, červený buvol a modrý slon. A vyklápěcí tatrovka, která i s kostkami patří k nejoblíbenějším rekvizitám. Starší děti si mohli zahrát stolní fotbal, nebo badminton. Kdo chtěl mohl něco namalovat nebo, byl mu byl pomalován obličej podle jeho přání.

Ze soutěží pro dospělé je třeba zmínit střelbu do florbalové branky, ta byla takříkajíc unisex. Losování o krásné ceny bylo zase jenom pro děti. Zlatým hřebem odpoledne bylo vystoupení skupiny historického šermu SOLUTUS. Chlapci a jak jsem byl poučen i děvčata si připravili zbrusu novou pohádku JAK NA DRAKA. Povedená taškařice o cestě třech rytířů na draka se malým i velkým divákům líbila natolik, že i na závěr vyprovodil obrovským potleskem. Odměnou dětem byla společná fotografie se středověkými hrdiny.      

Velké poděkování patří účastníkům, ale i organizátorům ze Sdružení za zdravé Příluky a seniorkám pod vedením Lidušky Bařinkové. Díky patří i sponzorům partnerům akce a to, Komisi místní části Příluky, Statutárnímu městu Zlínu, restauraci Přístav, Pneuservisu Kolář Pančava, Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice, HZS Zlínského kraje, Sboru dobrovolných hasičů Prštné, MP Zlín, firmě Capri-Sonne, firmě Kostka i  organizaci Besip.

J.Novák

 

Fotky si můžete prohlédnout zde szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2017_1 a zde szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2017_2