Zpívání u vánočního stromečku

10.01.2016 14:52

 

Dobrý večer strécu Mikulášu, aneb já byl opravdu hodný.  Tak by mohlo začínat naše vyprávění o již sedmém Zpívání u vánočního stromečku. A taky, že začíná.  Malí i velcí se tradičně sešli na rozcestí ulic Pekárenská a k Přístavu u Tří jehličnanů, aby  společně rozsvítili vánoční stromeček. Začali jsme v  17 hodin tradičním odpočítáváním od 10 do 1. Když zazněla číslovka 1 stromečky se krásně rozsvítily a rozzářily do večerní krajiny. Hezký okamžik nastal v úvodu, kdy se rozezněl potlesk jako poděkování všem organizátorům za přípravu akce. Ve zpěvném programu jako první vystoupil  Želechovický  valášek s krásným pásmem koled s doprovodem flétny.

A jako by se organizátoři řídili  švýcarskými hodinkami, ihned po velké potlesku pro malé zpěváčky  se objevil očekávaný Mikuláš se svou družinou. Mikuláš se dočetl ve druhé kapitole  Knihy hříchů o tom, že děti přílucké moc nezlobily, a proto vzal s sebou pouze dva čerty, ale za to vzal tři anděly. Nadílka začala, nebojácné děti chodily k mikrofonu a recitovaly básničky. Nejvíce frčela říkanka: „Mik, Mik, Mikuláš, přišel s čertem na guláš.“ Ještě, že je Mikuláš milovník tohoto jídla. Z pěveckých vystoupení zaujaly dua, tria a jedno kvarteto.

Hláška „Dobrý večer strécu Mikulášu,“ byla inspirována muzikálem Malované na skle, kde vystupoval čert a zbojníci mu říkali: „Strécu.“ Čert na to říkal: „Jaký já su pro Vás stréc.“ Mikuláš si nadílku užíval a při nadílce laškoval s maminkami.  Po nadílce přišel zlatý hřeb večera. Na  virtuální pódium vtrhly nedočkavé seniorky v čele se svou sbormistryní Liduškou Bařinkovou  a příluckým údolím se začaly nést pravé vánoční koledy.Svařák šel tak na dračku, že už za hodinu nebylo co pořádně popíjet, tak se všichni vrhli na vánoční zvyky a Honza Podešva se svým hořákem na lití olova byl v neustálém obležení. Na své si přišel i anděl u Ježíškovy pošty, který rozdával a razítkoval zaručeně pravé kartičky pro psaní Ježíškovi.   

Čerti neúnavně proháněli malé hříšníky, až je z toho bolela kopyta a ocásky. Děti se bály, ale našly se i takové, co se čertům hrdě postavily.  Jeden nebojsa si stoupl před pana pekelníka a pravil: „Já jsem byl pane čert opravdu hodný.“ Co k tomu dodat. Byl to hrdina. Mezi účastníky chodila i tajemná postava  Lucie, syčíce na vše kolem. Koho pohladila peřím, bude prý zdravý celý nadcházející rok. Po skončení koled se palouček pomalu vyprazdňoval, až zůstali  pořadatelé skoro sami.  Neúnavně si dále užívali plnými doušky teplého mikulášského večera, tančili u ohně, dělali vláček. Na závěr si zapálili prskavky a  došlo i na razítkování dámských pohlednic.  I letos uděláme výtěžkem z akce radost dětem z dětských domovů, které si napsaly o dárky pod Vánoční strom radia KISS PUBLIKUM. Jsou to jmenovitě Simonka, Agátka, Terezka, Dan, Marek a Vašek.  Za Vaše příspěvky moc děkujeme.

 

Fotogalerie zde na szzp.rajce.net/Zpivani_u_vanocniho_stromecku_2015