Zpívání u vánočního stromečku

07.12.2014 19:17

Tento rok mě v tom hoši pěkně vykoupali. Myslím tím Laďu a Pepu. Oba odjeli do „Tramtárie“  a nechali mě sv. Mikuláše, abych si celé „Zpívání u vánočního stromečku“ odříkal sám. Ještě, že mám v Přílukách hodné lidičky, které mě nenechaly na holičkách.  Ono to bylo vážně všechno naruby. Začalo to rozsvěcováním vánočního stromečku, které se nám bohužel nepovedlo hned napoprvé. Dětátka počítala jako divá od deseti do jedné a nic se nestalo. Zapomněla totiž říci kouzelnou formulku: „Stromečku rozsviť se“. Ze zadních řad se posměšně ozval pokřik „Liberec“, ale já jsem se rozhodit nenechal, jsem přece sv. Mikuláš. Znovu jsme počítali, děti řekly zaklínadlo a stromeček se konečně rozsvítil. To se už do práce pustily ostatní nadpřirozené bytosti, anděl seděl u Ježíškovy pošty a tři chlupatí čerti proháněli děti kolem vánočního stromu. Neposlušné děti to měly i s projížďkou na čertových zádech. Mezi návštěvníky chodila dívka v bílém hábitu s bílým obličejem a peřím přejížděla po tvářích, aby vyhnala zlé nemoci. Byla to Lucka.

Začal kulturní program. Jako první číslo vystoupila schola ze Želechovic  za řízení umělecké vedoucí paní Březinové. Jako druhé číslo vystupovaly samy děti, které v rámci mikulášské nadílky říkaly básničky a zpívaly písničky, za které dostaly balíčky. Moc hezké to bylo. Ač jsem byl před zpíváním u nebeského holiče, abych si přes velkou bílou ofinu nepletl kluky a holčičky, zase jsem se vyznamenal.  Přišlo dítko v modré zimní bundě a já říkám : „To je hezký chlapeček“, ale  maminka odvětila: „ To je holčička“. Říkám „To určitě, od kdy chodí holčičky v modrém?“. „ Od té doby, co mají bundy pro bratrancích“  odvětila maminka.Po nebeské nadílce vystoupila se svým sólem Liduška Bařinková, kterou následoval sbor seniorek a seniorů v Přílukách. Vrcholem večera byl společný zpěv koled, který byl krásným hudebním zakončením příjemného podvečera. Sousedi a návštěvníci se občerstvovali horkými nápoji, koštovali cukroví, děti se těsnaly u andělské pošty, nebo pouštěly lodičky. A nám se utěšeně plnily kasičky z dobrovolných příspěvků.  To bylo moc dobře, protože výtěžek byl  opět věnován na vánoční strom  rádia KISS Publikum, který plní vánoční přání dětem z dětských domovů.  Splnili  jsme přání šesti dětem, které si napsaly o čtyři MP3 přehrávače, brýle na kolo a hru na PC. Příjemný pocit se dostavil, když jsme pod vánoční stromečkem v Tescu předávali dárky pro čtyři kluky a dvě děvčata.

Díky za Vaši štědrost. Je příjemné vědět, že vybrané peníze prostřednictvím dárků aspoň na chvíli dají zapomenout dětem z dětských domovů na jejich těžký úděl, který je ještě těžší v době vánoční, kdy se potkávají rodiny u vánočního stromečku a společně prožívají radostné vánoční chvíle.                                                                                

Váš sv. Mikuláš 

 

Na fotky ze Zpívání u vánočního stromečku se můžete podívat zde.szzp.rajce.net/Zpivani_u_stromecku_2014