Jak jsme putovali za vraníkem

09.10.2014 16:25

9 turistických nadšenců vyrazilo v sobotu 5. října 2014 z točny č. 11 na výlet "Putování za Vraníkem". Cílem byla logicky obec Trnava. Dojeli jsme
MHD do Zlína a dále směr Velíková, kde jsme vystoupili na konečné. Žlutá turistická  značka nás vedla lesem mírně do kopce. Cestou jsme narazili na spousty hřibů, zvaných manžely Novosadovými "plpáně". Jedná se o velké bílé hřiby s trychtýřovitou hlavou připomínající troubu od starého gramofonu. Cesta vesele ubíhala a my došli do Kašavy. V obci jsme zabočili  do kopce a procházeli kolem krásné křížové cesty, kterou dělal ze dřeva nám neznámý mistr řezbářský. Vyškrábali jsme se na vrchol Háje (509m) a pokračovali směrem na Podkopnou Lhotu, která je odnepaměti známá jako centrum oddechu a rekreace. Chatky, kolem kterých jsme procházeli, nám to potvrdily. U místní hospody jsme viděli zaparkované nádherné hasičské auto, které nechal přestavět na hasičské auto sám pan továrník Baťa. Jedná se  původně o vůz Chevrolet Truck, který nyní patří SDH Prštné. Nádherný exemplář. Konečně jsme dorazili  po obecní cestě do Trnavy. Restaurace Na rozcestí nás přivítala s otevřenou náručí. Dali jsme si výborný oběd, který jsme spláchli v restauraci vařeným pivem Vraník, které mělo správný říz, barvu a i cenu. Pouze Eva Č. si moc nepochutnala, dala si tortillu a hořce zaplakala, neboť tortilla byla vysušená a nevalné chutě. Z hospůdky jsme se přemístili do vedlejší cukrárny, kde jsme si udělali v podobě zákusku  sladkou tečku za našim vydařeným výletem.

PS. Zpět jsme se vraceli autobusem do Slušovic, a protože byl plný autobus do Zlína, jali se někteří zavilí turisté a hlavně turistky pochodovati pěšky až do Příluk. Cestou je zachytil silný déšť a zmáčel je od hlavy až k patě. Vodníky zachránil až vlak, který je nabral na zastávce v Lípě.

Fotky z výletu zde: szzp.rajce.net/Vylet_Vranik_2014