Vodění berana 2014

14.11.2014 18:49

Kostýmy na vodění berana vymýšlíme na konci léta, kdy se scházíme  v pergole u Nováků, abychom dali hlavy dohromady. Tak tomu bylo i letos. Při dobrém jídle a pití padaly různé návrhy, které nemohu prozradit, protože budou využity v dalších letech. Slovo dalo slovo, domluvili jsme, že bude tento rok volná disciplína. To znamená, že nebude jednotné téma a každý si může jít za co je mu libo. A co víc, dohodli jsme se, že si mezi sebou neřekneme za co půjdeme, aby to bylo překvapení i pro nás. Byla to i trocha nostalgie a vzpomínky, které se nám vloudily do paměti. S voděním berana jsme začínali bez nějakých domluvách o kostýmech. Možná si někteří pamatujete, že před sedmi lety procházeli Přílukem cestář, tyrolák, vysloužilý voják, sestřička, instrumentářka operačního sálu, pacient a malý bača. Novákovic inspirace na kostýmy byla ve filmu Četník ve výslužbě, kde se četníci setkají s hippies  a společně navštíví jejich doupě.  Na yotoube jsme se podívali na uvedenou scénku, vyjeli jsme si fotky a trpělivě chystali kostým. Nejsem Luis Funes, protože když jsem si nasadil na hlavu ručně zhotovenou čelenku, žádná legrace se nedostavila. Pořád jsem přemýšlel a měl v paměti slaměný klobouk velitele četníků.

Stejný klobouk jsme našel u sebe v práci, neboť jsem si ho přivezl z jednoho veletrhu. Vyzkoušel jsem ho doma ke kostýmu a bylo to to pravé ořechové. Anežka to měla jednoduché, kalhoty si přinesla z práce, kacabajku ušila, tretky si půjčila v práci. S ostatními dvěma kostýmy našich chlapců to tak jednoduché neměla.

Znak Richarda I musel být přesně podle originálu a zbroj se sháněla až ve skupině historického šermu Revertar. Král měl na sobě i kroužkovou suknici, tak, aby byl chráněn ze všech stran. Robin HOOD byl o něco jednodušší, ale dal taky zabrat, neboť nositel měl speciální požadavky. Pochyby u nás vyvolala  informace, že v kalendáři farnosti jsou hody označeny až na další neděli 16. listopadu. Za přispění Tondy Skřivánka, kterému tímto patří poděkování, se vše vysvětlilo a posunulo na správný termín 9. listopadu. Sraz byl jako obvykle, nahoře za dědinou, beran byl půjčený jako obvykle od pana Valenty ze Želechovic. Dostala se ke mně informace, že tento beran, který s námi chodí již několik let, je na zaslouženém odpočinku, ale zůstáva v ohradě, protože ho majitel má rád, což je fajn i pro nás. Aleš Novosad, jako dlouholetý  beranovodič  si za ta léta k němu našel taky pevný vztah. Na začátku našeho putování jsme složili trnkový slib se závěrem:„Nevyměknem“. Bohužel jsme někteří nedostáli slibu a já byl poprvé mezi nimi.

Jedna z veselých příhod se přihodila u Filipů, kde jsme odpočívali po náročném putování.  Aleš omotal udidlo od berana na nějaký kámen, který se mu na dvoře právě naskytl.  Beran se  chtěl pást a kámen spadl. Okamžitě přiletěl Ruda Filip a začal vysvětlovat, že to není obyčejný kámen mudrců, ale téměř sto let starý trpaslík, který se v rodině dědí z pokolení na pokolení. Beran skončil uvázaný za nárazník auta a Ruda byl několika ženami dlouho uklidňován. Holt stoletý trpaslík je stoletý trpaslík.Do kroku a k poslechu hrála Dlabajova Veselanka, která měla stejně  jako my jediný problém. Déšť, který nám poprvé dal ochutnat svoji mokrou porci. Bubeník měl buben zabalený v igelitu, ale my jsme mokli ostošest.

I když počasí ukázalo svoji odvrácenou tvář, v průvodu jste mohli potkat roztodivná stvoření. Byl tam svářeč, sestřička, Křemílek a Vochomůrka, Sněhurka a občas sedm trpaslíků, učitelka z první republiky, pytlíky vzpomínek a štěstí, Richard I s originální zbrojí a štítem, Robin Hood v kápi, černoch, kočka,  důchodce,  červená Karkulka, zlá královna, šlechtic a šlechtična, indiánský stavař a dva hippies.

Sedmý ročník skončil tak jak měl, posezením v restauraci Pančava, kde se sušily kostýmy i jejich majitelé, kteří se až za tmy, která by se dala krájet, potichu vraceli do svých chaloupek. Na příští rok už máme nové heslo: „nezmokneme.“ Tak nám držte palce, ať nám zase příště svítí sluníčko.

 

Fotky zde: szzp.rajce.net/Vodeni_berana_2014, szzp.rajce.net/Vodeni_berana_2014_2, szzp.rajce.net/Vodeni_berana_2014_3