Přílucké hraní 2019

04.09.2019 22:10

„Troubeníčko, troubení“, tímto osobitým slovním spojením hlásil se speaker Laďa Pleva do mikrofonu na již 11. ročníku Příluckého hraní. Tento rok byl specifický v tom, že v pravidelném termínu se akce pro velkou nepřízeň počasí nekonala. Lilo jako z konve a my jsme drželi zuby nehty stany, které se chystaly odletět do mokrých krajin. Všechny kulisy zmokly a papírové terče byly zničené, nálada byla v hlavním stanu, který nakonec neuletěl, na bodu mrazu. Po rychlé úvaze jsme  navrhli náhradní termín a  vyšla z toho poslední srpnová sobota.

Poprvé jsme Přílucké hraní pojali tematicky a to ke stému výročí narození cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda. Dali jsme si tu dobrodružnou práci a na 10 stanovištích připravili zajímavé úkoly. Snažili jsme se dětem přiblížit první cestu, kterou v letech 1947–1950 podnikli spolu s Jiřím Hanzelkou do Afriky a Jižní Ameriky. Start byl proto v Praze, u nás u stánku BESIPU děti měli možnost vystartovat do světa na jednostopém vozidle. Zastávka ve Francii, konkrétně v přístavu Marseille, kde děti dřeli a podle lodníků nosili pytle s kávou, čajem a bavlnou. V Maroku slavní cestovatelé vystoupili poprvé na africkou půdu, děti se přes celnici se závorou dostali do Afriky a mohli si prohlédnout zub z nosorožce, vejce od ptáka Nandu, parohy z antilopy a africkou keramiku. V Lybii čekala výměna pneumatiky na poušti. Neznám nikoho, kdo by v takové situaci pohrdl profesionálními službami firmy Pneuservis Kolář. Petr pobočku ovšem tak daleko neplánuje, děti zůstaly na kutálení pneumatiky (i přes pískovou dunu) samy.  

V Tanzánii vystoupali slavní cestovatelé H+H na vrchol Kilimandžára. Děti na jejich počest vylezly na pomyslný vrchol, aby tam vztyčily vlajku naší země. Etiopii popsal Miroslav Zikmund jako nejnebezpečnější místo na světě. Proto byly děti vybaveny luky a pod dohledem zkušených instruktorů z DP LUKOSTŘELBA ZLÍN střílely na připravené terče. V Zambii jsou Viktoriny vodopády, na jejich zdolání děti nutně potřebovaly bezpečnou lanovku, kterou zhotovili profesionální hasiči ze Zlínského kraje. To bylo panečku adrenalinové lákadlo. Tomu na závěr neodolala ani vrchní čarodějka Renata, která po přistání prohlásila, že už nechce koště ani vidět.

V Brazílii je největší modla fotbal, proto na malé cestovatele čekala mičuda, nebo jak se dříve říkávalo pumlíč. Děti si mohly vyzkoušet, zda pro ně není moc kulatá. A nebyla. Cesta za lovci lebek do Ekvádoru nebyla žádná legrace, lebky byly pouze papírové a tvářily se v rámci možností lebko - milovně, jak taky jinak se chcete tvářit na akci pro děti. Amerika je světadíl neomezených možností a proto jistě ocenila užitečné věci, které dala EVROPA AMERICE.  Můžete hádat třikrát, je to kur domácí, obilniny, mák setý, růže, rýže, ovce, chmel a vinná réva. Zvláště poslední dvě věci považuji za důležité. Abychom měřili stejným metrem, AMERIKA dala EVROPĚ rajče, kakaovník, podzemnici olejnou, fazol, kukuřici, kaučukovník, papriku a tabákovník. Poslední dar byl v pravdě danajský.

Každý rok představujeme nový sport, tentokráte se nám podařil malý zázrak. Přijeli kluci z amerického fotbalu Zlín Golems, kteří byli příjemným oživením. Děti si mohly vyzkoušet přilbu, výstroj a nárazy do překážky. I další program byl pestrý. Vystoupila párová krasojízda smíšených dvojic z oddílu Sokol Prštné. Byla to nádhera. Čtyři kola zastupoval soutěžní rallyový vůz Citroen C3 s mladou posádkou Pilka/ Chovanec, která dokonce měla připraveny podpisové kartičky. Větší vozy přijely ve složení Praga a V3S Sboru dobrovolných hasičů Prštné. DSZO zastoupil repasovaný autobus ŠKODA ŠM, který odvezl malé cestovatel až k rybníkům na Hvozdnou.

Lahůdkou pro děti bylo nádherné nafukovací hřiště na košíkovou 10 x 8 m zapůjčené od SKB Zlín. Děti mohly trénovat střelbu na koš. V 17.00 přiletělo sladké překvapení – letadlo shodilo několik stovek bonbonů a děti létaly po hřišti jako divé. Závěr obstarala skupina historického šermu Solutus s novým divadelním kusem. I když déšť houstl, řady příznivců neřídly. Kluci rytířští byli odměněni na závěr neutuchajícím posteskem, za který obdržely děti žvýkačky PEDRO s logem SOLUTUSU, který takto slavil své desetileté výročí založení.

Velké poděkování patří všem pořadatelů u soutěží a také těm, kteří chystali a potom zase uklízeli. Moje osobní poděkování patří seniorkám v čele s Liduškou Bařinkovou, které jsou holky šikulky. Velký dík patří Komisi místní části Příluky a Statutárnímu městu Zlín, oběma dík za ceny a občerstvení pro děti, firmě Vitar Capri-Sun, která poskytla dětem pitíčka, servisu Bartoník, který poskytl party stan, lavice a gril, firmě Pneuservis Kolář za půjčení dalšího stanu. Sportovní dík patří SK basketbal Zlín za nafukovací hřiště, TJ Sokol Prštné za krásné vystoupení krasojízdy, dp Lukostřelba Zlín za střelnici pro luky, Zlin Golems za nádhernou ukázku amerického fotbalu a fantastický trénink pro děti. Poděkování s vůní benzínu letí za mladou posádkou Pilka/Chovanec, která začíná sbírat úspěchy za volantem Citroenu C3. Hasičskému záchrannému sboru Zlínského kraje patří vřelý dík za stanoviště s lanovkou, Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice za zapůjčení autobusu Škoda ŠM. Gotická úklona patří i křehkým dámám a tvrdým rytířům ze skupiny Solutus. Vzdušné poděkování patří firmě Carpo CZ za zajištění letadla plného bonbónů.

J.Novák

 

Fotogalerie zde.

szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2019_1

szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2019_2