Vodili jsme berana s olympionikem Honzou Konvičkou

10.11.2015 08:30

„Vy jste vlastně hrdinové“, konstatovali mladí přátelé z Přerova, když jsme se po skončení vodění berana posadili k teplé polévce v restauraci Pančava. Ale nepředbíhejme. Ráno bylo teplotně příjemné, sice podmra-čené, ale hodové. Poctivá příprava se vyplatila. Jako pilot formule 1 jsem si ještě v posteli v duchu projížděl trať se všemi štamprlovými zastávkami v Dědině, abychom se připravili na šikany a retardéry v podobě jednotlivých destilátů. Vyrazili jsme krátce po 9 hodině, neboť se vyskytl problém s odchytem. Beran byl totiž zavřený s ovcemi a nechtělo se mu jít s Laďou někam pryč. Musel přijet pan Valenta, aby beranovi osobně domluvil a vše se konečně podařilo. Počasí nám  nepřálo, mraky se honily na šedivé obloze a jakoby nám říkaly: „Před námi neutečete a  my Vás stejně pokropíme, ať se Vám to líbí, nebo nelíbí.” 

Kostýmy byly letos ve stylu retro unisex. Každý si vybral oblíbený kostým, který již byl někdy použit, ale musel to být kostým opačného pohlaví. Napád se zrodil v pergole u Nováků, kde se rodí samé dobré nápady. Hlavně chlapi se toho hned chytli, a proto jste v průvodu mohli vidět např. Laďu Plevu jako Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Jarmilku Plevovou jako řezníka, Aleše Novosada jako Tyrolačku, Danu Novosadovou jako Tyroláka, Anežku Novákovou jako Rumcajse, Pepu Nováka jako tenistku Nikol Vajdišovou a spoustu dalších postav. Do kroku nám i letos hrála Veselanka pana Dlabaji. Trasa našeho vodění se nemění prakticky několik let. Minule jsme zavítali i do rezidencí, ale po předešlých zkušenostech, kdy jsme byli „móc“ unavení, jsme letos nakoukli pouze na začátek, dali si dobré „kafe na elektropilíři“ a pokračovali dále. 

Trasa nám dále vesele ubíhala. Dobromila Rettigová zalévala kořalkou zvadlou petržel a Vajdišová zkoušela tenisákem na provázku postřeh kolemjdoucích. Hodně se činila i mobilní jednotka praktického lékaře (rodinka Podešvova), která obsahovala lékaře (Ivana), sestřičku (Honza) a pomocnou sestřičku (malý Honzík). Když jsme přicházeli na Pekárenskou ulici, začalo pršet, a proto se nám velice hodily zastávky u jednotlivých sousedů. Na Přístavu jsme vpadli do obědního mumraje, ale hostům ani personálu to pranic nevadilo. Jako odměnu jsme dostali čerstvé řízečky, které křupaly jako čerstvý sníh pod nohama. U Filipů se nám přihodila prekérní situace. Karla stála v pergole a rozšafně nabízela v nádobkách různé domácí sirupy do čaje. Až po týdnu se přiznala, že se sekla a místo sirupu byl v jedné nádobce ocet. No asi si ho nikdo nedal, protože by si to jistě nenechal pro sebe. U klempíře Honzy Podešvy nás už netrpělivě vyhlížely dobré palačinky a klobásky. Zastavili jsme se na kus řeči a pokračovali dále, dále na Pančavskou stranu dále….

Na Pančavě jsme se zastavili u paní Růžičkové, pozdravili pana Slováčka, oba dva vypadají pořád  dobře a počali se škrábat do kopce. Zašli jsme tradičně i za paní Magdou, která volala na pana Koláře: „Pepó.“ Nejvyšší bod výstupu je už tradičně Mouint Skřivánek, kde se všichni těší na domácí tlačenku, která i letos byla  ve vysoké nadmořské výšce přímo k „nakousnutí.“ Pavel Pleva, jdoucí letos za bezpohlavního gólmana Čecha, vždy pozve do průvodu nějaké své kamarády nebo spolužáky. Přes svého sportovního agenta se mu podařilo zajistit návštěvu žijící legendy, účastníka 18. Zimní deaflympiády ve sjezdovém lyžování, Honzy Konvičky. Honza je super kluk a toto potvrzoval celou dobu. Jeho kladný přístup k Přílučanům se projevoval zhruba každou čtvrtou zastávku.

A to se dostáváme k cíli našeho putování, a konstatování, které pronesli naši noví kamarádi „Vy jste vlastně hrdinové. Hrdinové jsme všichni, my co jsme chodili i Vy co jste na nás čekali pře svými  příbytky a dobře nás pohostili. Moc Vám za to děkujeme. Co dodat závěrem? Pepy Koláře se zeptejte na muzikanty, on je vezl zpátky a má zážitek na celý život. Týden byl hluchý na jedno ucho, protože rozjařený kapelník troubil tak, aby řidič neusnul. Nejlepší kostým měl dle odborné poroty   Petr Vozárik. Jeho španělská diva s vějířem a závojem byla skvostná a mnozí chlapi se spálili při kontaktu s jejím nabroušeným ostrým  jazykem.

 

Fotky najdete na odkazu

szzp.rajce.net/Vodeni_berana_2015