Přílucké klabání 2015

08.04.2015 20:14

Těsně před Velikonocemi se scházejí mladí hoši za účelem dodržování tradice, které se říká klabání. V každé obci či městě se tento zvyk nazývá jinak, někde je to klapání, hrčení nebo hrkání…

Na Zelený čtvrtek v podvečer  se sešlo 10 kluků za Horní Dědinou, aby se seřadili do dvou řad a vydali se na svou pouť Přílukem. Klabali jsme ve čtvrtek večer, v pátek i v sobotu. V pátek ráno vyběhl před šestou hodinou Ruda Filip z domu a zakřičel: „Děkujeme za probuzení, dobré ráno Příluku“. Počasí bylo takové jaké bylo, ráno zima, přes den zima. Kluci, kteří s námi klabali, byli staří mazáci jako Kuba Novák, Petr Vozárik, Pepa Vařecha a Tomáš Čelůstka, nebo šli podruhé jako Honza Podešva, nebo jako kluci Jankovi, kteří šli s námi poprvé.

Pokud jste nás pořádně neslyšeli, uvádíme jednotlivé zvolání, která vychází z našich hrdel.

Ráno – svítání klabeme

Poledne – poledne klabeme

Večer – klekání klabeme

V pátek ve 3 hodiny – 3 hodiny klabeme

Letošní klabání bylo bez problémů, kyvadlová doprava nahoru fungovala. Jezdila Karla Filipová, Honza Podešva, který s námi i chodil a hodně dětí jsem do sedmimístného auta pobral já. V sobotu byla ta příjemnější část, kluci vyklabávali dům od domu a kasa se jim utěšeně plnila. Všem dárcům děkujeme za příspěvek.Každoroční zakončení bylo v pergole u nás, kde pro kluky byly připraveny špekáčky. Úplným závěrem bylo rozdělení peněz, každý odcházel domů spokojen s bílou obálkou. Kluci na hřišti ještě začutali fotbálek a kolem 19 hodin se začali trousit do svých domovů.

Příští rok bude zajímavý tím, že nám bude pravděpodobně končit jedna generace kluků, ale bohužel, čas se nedá zastavit. Ale nějací následníci se rýsují, tak snad to dobře dopadne.

 

J.Novák

 

Fotky z klabání zde: szzp.rajce.net/Prilucke_klabani__2015.