Přílucké hraní 2018

26.06.2018 19:46

„Pepo, ty jsi objednal toho chlápka na vysokém kole? Jezdí pomalovaným autem po Příluku a kolo má na nosiči,“ ptali se sousedé, když přicházeli odpoledne na hřiště, Neobjednal, slušně požádal, ale k tomu se dostaneme.

 Letošní ročník Příluckého hraní byl hodně specifický. Kulaté číslo deset, jakoby nás svazovalo a zároveň pobízelo, abychom se ještě více snažili nabídnout více zábavy. Deset soutěží s tajenkou je základ, na kterém stavíme každý rok. BESIP se Zdeňkem Patíkem patří už k pilířům akce. Jízda na koloběžce a dopravní pexeso v sobě neslo obojí, zábavu i poučení.

Zbrusu nová soutěž byla na stanovišti č.3. Ve spolupráci s Honzou Regnerem a BARUM CZECH RALLY ZLÍN jsme připravili trať rychlostí zkoušky. Soustředěný pohled malého závodníka na časomíru, mávnutí černobílou šachovnicovou vlajkou a papírová autíčka se vydávají na trať mezi pneumatiky a kužely. Jak říkala paní Regnerová, šachovnicová vlajka se používá na startu i v cíli jenom při formuli 1 a na Příluckém hraní.  Na památku dostaly děti na startu i kartičku s označením jezdec.

Střelnice byla středověká a zbraněmi perfektně vybavená. Nové šípy se zavrtávaly v pravidelných intervalech do slámových terčů. Děti mohly využít ke střelbě i kuš ASSASÍN a prak. Radek Machů a skupina SOLUTUS, to jsou kluci silní a spolehliví. Přijedou zavčasu, postaví ležení a s dětmi to prostě umí. Stálé místo mají hasiči z HZS Zlínského kraje. Lanovka v jejich podání patří ke skvostům mezi stanovišti. Dítě nahoře pořádně zavěsit, ještě zkontrolovat popruhy a šup dolů. Zážitek, na který se nezapomíná. Slalom s historickým trakačem, před tím skoky v pytli a je z toho soutěž jako řemen. Komu trakař nevoní, může se posadit na moderní kolečka.

A nyní k tomu pánovi na vysokém kole. Byl jednou jeden pan Josef. Na začátku 90. let se svezl na historickém vysokém kole, a to mu změnilo (alespoň částečně) život. A protože všechno, co dělá, dělá naplno, stal se v průběhu let nejznámějším jezdcem na tomto stroji. Začal se spolupracovníky vyrábět repliky historických kol, ale hlavně začal lámat rekordy a naplňovat zdánlivě nesplnitelné cíle:

  • je držitelem světového rekordu na 24 hodin (522,504 km, Brno, 1996)
  • přejel USA od západu na východ (4356 km za 27 dnů, 1998)
  • projel Tour de France v režimu profesionálů (2005)
  • Giro d´Italia v režimu profesionálů (2006)
  • La Vuelta v režimu profesionálů (2007)
  • je desetinásobným mistrem světa na různé vzdálenosti
  • V roce 2008 absolvoval RI Okna Tour 2008, kdy během 21 etap objel republiku (2840 km)
  • V roce 2013 absolvoval 2. polovinu Tour de France opět v režimu profesionálů (den před pelotonem)
  • V roce 2014 absolvoval 7 závěrečných, převážně alpských, etap Giro d´Italia (den před pelotonem)
  • V roce 2010 založil Cyklotour Na kole dětem a v roce 2018 dokončil již její 9. ročník

Josef Zimovčák prostě nemůže vysoké kolo odložit. A neodložil ho ani na fotbalovém hřišti, když přijal pozvání a přijel. Bomba, paráda na Přílucké hraní. Auto Škoda s kolem na držáku brázdilo hodnou chvíli přílucké cesty, aby se objevilo na panelové komunikaci za hřištěm. Pepa je příjemný člověk, který si svým bezprostředním vystupováním okamžitě získal všechny okolo. A přitom šlo i o kolo, ale vysoké. Požádal o stolek, kde si vybalil vše potřebné, aby potom do mikrofonu představil svůj projekt NA KOLE DĚTEM, který podporuje léčbu onkologicky nemocných dětí. Ponožky, trička, podpisy a placky, koupí tohoto zboží bylo možno podpořit dobrou věc.

Co se týká samotného programu, pozvání neodmítla ani MP Zlín a vyslala jako zástupce strážníka na zbrusu nové HONDĚ. Aby mu nebylo smutno, přijela ho podpořit i dvojice strážníků z Útvaru operativního zásahu. Hvězdou dynamické ukázky byla dvojice mladíků, která předváděla balet na kolech. Jednalo se o pana Adama Pekaře a jeho kamaráda z Ostravy. Dvakrát jela pravidelná linka      č. 10 v podobě historického autobusu RTO do areálu dopravního podniku Zlín – Otrokovice, aby projela myčkou. Usměvavý pan Miroslav ze Želechovických pasek volal na děti v autobuse: „Máte ručníky, jedeme do myčky?“. Řidič, kdo jiný než pan Horák, se otočí a povídá: „Já mám.“

Skupina historického šermu Solutus na závěr okořenila své vstoupení s chladnými zbraněmi vtipnými dialogy i monology a několikrát rozesmála malé i velké publikum. Byla i dětská tombola, házely se bonbony. Málem bych zapomněl na nádherné letadlo, které přivezli nadšenci z Aero Luhačovice. Z dalších statických ukázek byla na hřišti oranžová historická ŠKODA 100L posádky Krajča/ Malaník a zelená PRAGA z roku 1953, se kterou přijeli dobrovolní hasiči z Prštného.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu akce. Zejména Sdružení za zdravé Příluky a seniorkám pod vedením Lidušky Bařinkové. Díky patří i sponzorům a partnerům akce. A to, Komisi místní části Příluky, Statutárnímu městu Zlín, Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice, HZS Zlínského kraje, Sboru dobrovolných hasičů Prštné, MP Zlín, firmě Capri-Sonne, organizaci Besip a Aero Luhačovice.

J. Novák

 

https://spravnym-smerem.cz/reportaze/zlinsko/prilucke-hrani-se-zamerilo-na-bezpecnost-v-doprave

 

Fotogalerie si můžete prohlednout na těchto odkazech.

szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2018_1

szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2018_2