Přílucké hraní 2014 slovem i obrazem

22.06.2014 12:41

Třetí sobota v červnu patřila v místní části Příluky dětem, neboť se zde konalo již po šesté  Přílucké hraní. Letos jsme měli několik novinek. Na přání maminek jsme posunuli začátek až na třetí hodinu a jako hosty jsme přivítali naše „zlaté kluky“ hokejisty  PSG Zlín. Přiznám se, že jsem autogramiádu nosil v hlavě již minulý rok, kdy skončili na druhém místě, ale bylo dobře, že jsem počkal. Mistři jsou prostě mistři. Jako staré kamarády jsme opět přivítali šermířskou skupiny Solutus, kterou vede Radek Machů. Kluci šermířští si postavili ležení a stali se jednou ze součástí 10 soutěží, stejně jako sestřička z  Českého červeného kříže a hasiči Statutárního města Zlína z Prštného.     

Na půl hodiny přijeli i šikovné městské policistky na rychlých skútrech spolu se svými kolegy, kteří řídili dodávku Městské policie, kde si děti mohly prohlédnout i všelijakou výstroj strážníků. Jako závodní vůz byl letos vystaven bílý exemplář Škody Favorit, který jezdí amatérské soutěže. Byl to zážitek si do něj sednout. Kdo chtěl živé koně musel doprostřed hřiště.

A v 16 hodin se objevila čtveřice zlínských mušketýrů, která svými hokejkami vystřílela ligový titul. Přišli Filip Čech, Oldrich Kotvan, Martin Matějíček a Tomáš Fořt. Kluci sedli za stůl a čekali na malé fanoušky, fotky a propisky připravené v pohotovosti. Děti překonaly ostych a přicházely  si pro autogram. Někteří dospělí byli jako malé děti a kromě autogramu se fotili s medailí na krku. Dokonce i dámy v nejlepších letech si nechaly podepsat část holého těla, kterou se potom chlubily až do pozdních nočních hodin.       

Jako specialitku jsme přivezli ze zimního stadionu Luďka Čajky originální branku, přes kterou se natáhla plachta s dírami. Hoši vyzkoušeli svou dovednost a ve střelbě s hokejkou a tenisákem na bránu byl nejlepší Martin Matějíček. Děti si připravily otázky pro hokejisty, které zodpověděl jejich mluvčí Filip Čech. Za návštěvu dostali kluci jako sladkou odměnu nádherný dort se znakem klubu a nápisem „Mistři“.    

V pět hodin jako zlatý hřeb vystoupila skupina historického šermu Solutus se scénkou „Úhel pohledu“. Scénka nepostrádala kromě tvrdých soubojů i vtip a moc se všem líbila. Děti odměnily účinkující zaslouženým potleskem. To už se počet dětských účastníků zastavil na ohromujícím čísle 148, které znamená nejvyšší počet v již šestileté historii. I po skončení programu zůstaly děti se svými rodiči v areálu hřiště a začalo to pravé přílucké hraní. Válely se sudy, koulely se pneumatiky. 

Velké poděkování patří všem organizátorům, kteří se na organizaci podíleli. Velký dík zaslouží rodina Plevova, Filipova, Novosadova, seniorky v čele s Liduškou Bařinkovou.  Moc díky i ostatním pomocníkům. Nehty a tetovačky lepila Jarmilka Plevová, na dětské obličeje  malovaly holky Filipovy, u auta držel čestnou stráž Pepa Kolář, živé koně půjčila rodina Macíkova, u soutěží asistovaly Aneta Hrbáčková, manželé Suchomelovi, Anička Zapletalová s kamarádkou, Renata Makarová s paní Lorencovou, Dana Novosadová a Eva Kolářová, Hanka Vařechová, manželé Dlabačovi, Radek Makarov, Pepa Novák  junior a od Filipů Jana s přítelem. U ohně přikládal Pavel Pleva, u balónků si foukali Aleš Novosad a Tomáš Filip. Celé odpoledne moderoval a  hudbu pouštěl přílucký DJ Laďa.

Poděkování patří i fotbalistům FK Příluky, kteří poskytli pro děti zdarma pitíčka CAPRISONE, díky za to. Zvláštní poděkování patří i Karlovi Fuksovi z restaurace Pančava, který zajistil vynikající občerstvení v podobě grilované krkovičky, žeber a cigárka. To byla panečku dobrota.

Bylo úžasné sledovat, jak dokáže zabavit obyčejný gumový míč, který děti dostaly za vyplněnou tajenku v cíli soutěží. My dříve narození jsme si bez „kulatého nesmyslu“ nedokázali v dětství život představit, jako kluci jsme pořád čutali fotbal, holky si hrály zase vybíjenou. Úkol vytáhnout děti od televizí, počítačů a herních konzol byl splněn na jedničku. A hojná účast dětských návštěvníků byla tou největší odměnou pro nás organizátory.

Akce byla financována s podporou Magistrátu města Zlína. Finanční příspěvek poskytla Komise místní části Příluky a Sdružení za zdravé Příluky, které kromě jiného zajistilo ceny do dvojitého losování lístků s tajenkou.

PS: A ten největší dík zaslouží Anežka Nováková, kdyby té nebylo….

 

J.Novák

 

 

 

Fotky z příluckého hraní zde: szzp.rajce.net/PRILUCKE_HRANI_2014