Přílucká trnka

26.02.2013 22:05

Velmi slabou účastí se letos „pyšnil“ již 5. ročník tradičního koštu zvaného  Přílucká trnka. Posuďte sami, přihlášeno bylo 12 vzorků, koštovalo 8 lidí a celkový počet zúčastněných osob byl 15. Skoro jsme se v prostorném sále v hospůdce U potoka báli. Nevím, zda je malý počet všeho odrazem trnkové neúrody na valašských svazích, asi ano. Ještě, že to všechno zase zachraňovaly rodinné klany Plevů, Novosadů a Nováků. Mezi nové účastníky jsme přivítali sousedy z Bartošovy čtvrti, paní a pana Suchomelovy. Mají na starosti cestářské práce v místní části Příluky a jejich snažení je opravdu příkladné.

Už odpoledne, když si Laďa Pleva přijel pro bedny říkal, že žádné slovní hodnocení jednotlivých vzorků psát nebude, ale večer už psal jako Neruda a řečnil jako Palacký . Náš systém hodnocení je všechny ročníky stejný. Hodnotí se každý vzorek dvoukolově. Po prvním kole se mění čísla vzorků, my jsme letos vymysleli na soutěžící habaďůru a čísla vzorků nechali stejná. Měli jste vidět, jak se měnilo hodnocení jednotlivých vzorků, na vině byl určitě  i guláš, který se podával v přestávce mezi oběma koly. Vložená soutěž „Poznej si svoju“ měla překvapivého vítěze. I přes naše čachry s čísly si v obou kolech poznal svůj destilát Aleš Novosad.  To se ještě nestalo za celých 5 ročníků.  Po vyhlášení výsledků se všichni odebrali na taneční parket, aby dali průchod všem emocím, které se v nich nasbírali při koštování destilátů. Celý košt jsme si zpříjemnili i čtením a citacemi z Lihových novin, které vydává Společnost přátel slivovice. Všichni jsme konstatovali, že je to velmi povedená tiskovina, která nás několikrát velmi rozesmála.

Jak už to bývá zvykem o jediný bod skončil poslední Laďa Pleva. Všem se dušoval, že to není jeho vzorek, prý ho vzal tatovi. Tradice se opakuje, příště už to musí vyjít, ale pro jistotu by si měl Laďa koupit na další košt nejlepší letošní slivovici a to od Pepy Koláře, který tento rok vyhrál. Jistota je jistota.

 

 

Výsledky:

1. místo Josef Kolář 79 bodů

2. místo Antonín Chmela 65 bodů

3. místo Josef Vycudilík  64 body

Fotky na https://szzp.rajce.net/Prilucka_trnka_2013