Nebe nad Zlínem

28.09.2014 15:33


Po  letech nás napadlo obnovit výlety na hvězdárnu ve Zlíně. Slovo dalo slovo, špioni zjistili, že se koná právě zajímavá přednáška z cyklu Nebe nad Zlínem, a tak jsme vyrazili. Pěšky, jak jinak. Je to fajn procházka do středně prudkého kopce. To dá rozum, hvězdárna musí být přece na kopci, kdyby byla v dolíku, nebyla by to hvězdárna. Na hvězdárně nás přivítal náš kamarád astronom Ivan Havlíček. Přednáška byla výživná, neboť trvala cca 90 minut. Představena byla souhvězdí Kozoroh, Delfín, Liška s Husou, Šíp, Labuť, Kefeus, Pegas, Vodnář a Jižní ryba. Ivan nám vyprávěl velmi poutavě a slova prokládal krásnými starými obrazy, které vykreslovaly jednotlivá souhvězdí. Po skončení přednášky navazovalo pozorování a praktický výklad na střeše u dalekohledu.

Zelené lasery protínaly noční oblohu a míhaly se v rytmu slov vykládajících astronomů. Jasná obloha se postupně zatáhla, až znemožnila další pozorování. Na
závěr jsme si, jako příznivci ZAS (Zlínská astronomická společnost), koupili nádherná černá trička se svítícím potiskem. Možná nás s ním v Přílukách někde potkáte.


Fotky z hvězdárny zde: szzp.rajce.net/Nebe_na_Zlinem_2014