Minuta ticha

22.03.2021 07:33

         Minuta ticha se uskuteční v pondělí 22.března v poledne. Budou vyzvánět kostelní zvony většiny církevních společenství. Informační podporu přislíbila Minutě ticha celá řada médií – Český rozhlas, většina soukromých rozhlasových stanic, televizní stanice, velké informační weby, některá významná média působící na facebooku.

         Minuta ticha vznikla jako reakce na převažující technicko-organizační pojetí pandemie ve veřejné debatě. Velmi se v ní zapomínalo na lidský rozměr šíření nemoci a na jeho destruktivní vliv na společnost. Smutek a smrt tak zůstávaly jen ve statistikách, jako bychom opomenuli, že takový rozsah úmrtí se projeví na stavu celé společnosti a na její schopnosti současnou situaci zvládat.

         Iniciátorem a hlavním organizátorem Minuty ticha je Petr Pospíchal, někdejší disident, politický vězeň, velvyslanec a také někdejší předseda RRTV, který navrhl uskutečnit celonárodní pietu v den výročí prvního českého úmrtí na covid-19. Společně s aktivistkou Janou Hradilkovou a novinářem Janem Kašpárkem vydali počátkem března výzvu, která žádala o připojení k Minutě ticha jako připomínce obětí pandemie a výraz účasti s pozůstalými, která nebude spojována s úvahami o otázkách viny. Iniciativa je čistě občanská, spontánní a nemá právní formu, iniciativa neoslovovala politické osobnosti.

         Petr Pospíchal vyzval Českou biskupskou konferenci, aby Minutu ticha podpořila vyzváněním zvonů. Ta se rozhodla, že výzvu podpoří. Stejně tak ji podpořila i Českobratrská církev evangelická a další církve sdružené v Ekumenické radě církví. Akci podpořilo i mnoho obcí, města i kraje. 

         Minuta ticha nebude spojena s žádnými událostmi ve veřejném prostoru kromě ohlášeného vyzvánění zvonů.  „Pandemie bohužel ještě nekončí. Lidé budou na tuto nemoc umírat ještě dlouhé měsíce. Jen se neví, kteří to budou. Může se stát, že mezi zemřelými budeme my sami. Třeba i já nebo ty“, poznamenává k současné situaci organizátor.

Více zde: www.minutaticha.cz/