Přílucké hraní 2015

21.06.2015 18:25

   Letošní ročník Příluckého hraní byl netradičně posunut o týden dopředu na 20. června a změna to nebyla vůbec špatná. Program byl nabitý a pestrý, stejně jako nápis PŘÍLUCKÉ HRANÍ, který visel na plotě dětského koutku na hřišti FK Příluky, kde se už po sedmé sešli malí i velcí,  aby si společně užili příjemné odpoledne.  Jsou věci, které jsou osvědčené a mezi ně patří i 10 soutěžních úkolů, které byly připraveny pro děti. Některé soutěže, jako jízda s tragačem, nebo střelba z luku  jsou už inventární,  ale občas se objeví i něco nového. Jako třeba soutěž, která se jmenovala lanovka.  Hoši z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje  natáhli dlouhé lano z hasičského vozu  až k fotbalové brance a spouštěli děti v sedačce, byla to parádní atrakce.  Bravo chlapci.  Mezi další novinky patřila i speciální linka veřejné hromadné dopravy označená číslem 7, na které se proháněl modrý historický autobus RTO. Linka vedla od zastávky u hřiště na točnu v průmyslové zóně a zpátky po Tř. T. Bati, kde se u Lídlu vracela  po Štefánikově směrem do Příluk. V autobuse seděl  usměvavý řidič pan Horák a lístky štípal mladý průvodčí Petr.

  Do tří hodin jsme se pokusili vtěsnat řadu vystoupení.  Nově se představila  skupina FUERZA DEL FUEGO, která se na internetových stránkách prezentuje jako skupina nadšenců z Uherského Brodu, která se od roku 2008 věnuje hlavně ohňové show. Na Příluckém hraní se skupina představila ve třech půvabných vystoupeních s pestrobarevnými šátky.  Dalším živým vystoupením byla komentovaná ukázka výcviku a zákroku kynologického oddílu MP ZLÍN, která si našla své příznivce, neboť prostor kolem ukázky byl obsypán malými diváky, kteří byli svědky kromě pořadového cvičení i akčních ukázek zneškodnění pachatele za pomocí služebního psa. K ukázce byl využit i historický vůz ŠKODA FAVORIT, za který byl  schován figurant.

  Zlatým hřebem bylo dlouho očekávané vystoupení  Příluckých bubenic, které byly již několik let lákány, ale marně,  neboť jak bylo uvedeno před jejich vystoupením, děvčata mají nabitý program. Sotva přiletěla z Afriky, hned odlétají zpátky do Egypta. Přílucké bubenice se jako včelky vyrojily ve slušivých tričkách   na ploše před hřištěm i se svým mladým bubeníkem . Ihned jsem pochopil, kde tkví tajemství jejich úspěchu. Zvuky afrických bubnů rozvíjely  představivost  všech přítomných, najednou byl všude horký africký  písek a všichni jsme seděli v zelené oáze, kde vedle líně přežvykovali velbloudi a z nedaleké pouště se ozýval zvuk cikád. Krásný sen byl ukončen workshopem pro děti, které si chtěly vyzkoušet bubnování na vlastní kůži.

  Mezi stálice na Příluckém hraní patří již několik let přátelé ze skupiny historického šermu  SOLUTUS,  kteří  bohatý program uzavírali několika šermířskými a tanečními vystoupeními. Kluci jdou do toho pokaždé naplno, což potvrdil i rytíř Jarda, který byl tentokráte v roli odevzdaného tanečníka, protože  jeho poškozený  prst zdobila po kontaktu s chladnou ocelí  zpevňující dlaha. Uprostřed hřiště byli dětem k dispozici volejbalisté FATRY ZLÍN, kteří si rádi zahráli s dětmi na improvizovaném volejbalovém hřišti. Vedle nich si udělala místo paní  Lorencová  s canisterapeutickým  psem. Losovala se i bohatá tombola. Nejvíce vyhrála rodina Skřivánková, která výhry ani nemohla unést. Aby to nebylo líto ostatním dětem, rozházeli jsme mezi ně sladké bonbony.  Hudbu jako barvu dobře míchal dídžej Laďa a korunu tomu na závěr  nasadil Ruda Filip, který říkal: „Aj dobrého moc škodí“. Neškodilo, neboť  jediný kdo hřímal: „ Tady je něco špatně“, byl  rytíř  Radek, když se před historickým stanem musel pouze s dýkou bránit proti velkému meči. 

Největší legrace byla večer, kdy se staří chlapi pokoušeli trefit z velkého vápna do pravého rohu fotbalové branky, kde byla zavěšena PET láhev. Nepodařilo se to nikomu ani odpoledne, byť to byla vložená soutěž pro tatínky v rámci oslavy Dne otců, ale i tak splnila účel. Dováděli jsme jako malé děti a tak byl účel sobotního odpoledne splněn do puntíku.

 Velké poděkování patří kromě mnoha organizátorů, které nebudu jmenovat  i sponzorům, které je důležité vyjmenovat. Byla to Komise místní části Příluky, Statutární město ZLÍN, Dopravní společnost  Zlín - Otrokovice, FK Příluky (pitíčka CAPRISONE), FATRA ZLÍN (podepsané volejbalové míče).  Občerstvení nebo jak se říká valašsky „ketéring“ zajišťovala restaurace Pančava, bylo to moc dobré.  Díky Martinovi z PNEUSERVISU  KOLÁŘ  za půjčení historického speciálu ŠKODA FAVORIT. Zvláštní poděkování patří i seniorkám z Příluka, které byly u startu a cíle a ještě statečně bubnovaly.   A velké díky patří i Vám všem, kteří jste přišli.

J. Novák

 

Foky z Příluckého hraní 2015 si můžete prohlédnout zde. 

szzp.rajce.net/Prilucke_hrani_2015