Vánoční vycházka 2018

02.01.2019 21:20

Skupina turistických přátel se sešla v sobotu 29. prosince na lávce Z2 na Bartošově čtvrti. Cíl byl jasný, rozhledna  Hostišová. Po nezbytném tekutém prášku, i proti ranní nevolnosti, jsme k dopravě využili MHD, která nás spolehlivě s jedním přestupem dopravila až na Lhotku. Z točny jsme natěšeni vyrazili na pěší túru. I přes sobotní relativní klid bylo na účelové komunikaci docela rušno.  Čtyřkolka, dodávka, osobní auta, jako by i v této vánoční době měla na spěch.  Cesta vesele ubíhala i se ztraceným diskem na kolo, který jsme se pokoušeli rozhýbat.  Náhle bleskla nám mezi domy rozhledna. Byla zdánlivě blízko, ale současně daleko. Cyklistickou hantýrkou se naše hlavní pole roztrhalo, aby dorazilo pod rozhlednu po jednotlivých skupinkách.  Po přátelském přivítání s majitelem rozhledny a hospody,  Staňou  Uhrovičem,  jsme vyrazili na rozhlednu.  Z posledního patra se nám naskytl krásný výhled do okolí, neboť kousek odtud se pásla statná příslušnice skotu domácího.  Sestup do hospody byl vzhledem k řidšímu vzduchu na rozhledně bleskový.  

Po sportovním výkonu nás čekalo doplnění vitamínů a minerálů v podobě zlatavého moku jedenáctistupňového piva ROHOZEC.  Občerstvení bylo předem domluveno a bylo výtečné. Po obědě jsme dali hlavy dohromady, abychom se domluvili, kudy se budeme vracet. Zda pěšky do Lhotky, nebo delší trasou na Chlum a do Louk.  Zvítězila turistická lobby a po rozloučení s majitelem jsme se vydali na zpáteční cestu. Cesta lesem byla místy podmáčena, ale i tak jsme dorazili v pořádku do hospody Na chlumu. Právě včas, abychom byli personálem přivítání přímo ve dveřích. Kromě piva ZUBR a kávy nás čekal ten nejlepší langoš v širokém okolí.  Gurmáni nepohrdli ani bramborákem s hermelínem, který se úplně rozplýval na jazyku. Pomalu se šeřilo, bylo čas zaplatit a vydat se dále. Před hospodou nás čekala krátká soutěž s nafukovacími balónky.  Následovala nezbytná společná fotka a hurá domů. Přibývající tma jako by nám dávala všem křídla. Lehce unaveni jsme doklopýtali do Louk, abychom se, obohaceni o nové zážitky, vrátili trolejbusem do svých domovů.     

Návštěvu rozhledny a restaurace  na Hostišové doporučuje kromě dvanácti měsíčků i dvanáct příluckých turistů (a dva pejsci).

https://rozhledna-lesopark-strazna.webnode.cz/   

szzp.rajce.net/Vanocni_vychazka_2018