Po stopách Josefa Hardtmutha

10.11.2015 07:03

To bílé víno je tak suché, že se špatně nalévá“, prohlásil Aleš Novosad, po třech hodinách posezení ve vinném sklepě U Františka v Podivíně.  Ale pojďme pěkně po pořádku. Jak dlouho myslíte, že trvá Laďu Plevu přesvědčit, aby pro zdravé přílucké jádro vymyslel a zorganizoval zájezd? No, nebyla to taková hrůza, stačil jeden přesvědčovací večer u piva a ředitel zájezdů se dal hezky do díla. Výsledkem byla akce, která se uskutečnila  v sobotu 31.10. 2015 a nesla název  Po stopách Josefa Hardtmutha. Tento pán byl významný architekt i zakladatel stejnojmenné firmy a vynálezce moderní grafitové tužky vyráběné na témže principu již od roku 1789 prakticky dodnes.

V 8 hodin ráno jsme vyrazili od restaurace Přístav. Zánovní Karosa pana Mikesky praskala ve švech a kdyby měla vlečku jako staré RTO, tak i ta by byla zaplněna do posledního místečka. Každý účastník dostal při vstupu a placení zájezdu jednu „trnkovú“, aby se usmíval a „neškňúřil“ pusu hned od rána. Občas bylo slyšet: „ Já si nedám, brala jsem si prášky.“ To mě připomnělo známou scénu ze starého polského  filmu Sexmise, kde je planeta bez mužů a ženy, aby neměly touhy po mužích, polykají prášky.    

V Lednici nás uvítala vymetená obloha bez mráčku a podzimní sluníčko. Skoro všichni spěchali na prohlídku nádherného zámku, která byla objednána na předem stanovenou hodinu. Velký počet návštěvníků dokazoval, že právem patří Lednice k nejnavštěvovanějším památkám v ČR. Asi nejznámější vřetenové schodiště najdete právě zde. Schodiště je vyrobeno z dubového dřeva a je samonosné. Vyrobeno bylo vídeňskou stolařskou dílnou  Karla Leistera v roce 1851.

Po skončení poutavé prohlídky bylo osobní volno, které každý využil podle svých představ. Někdo vyrazil k Minaretu nebo Janovu hradu, jiný do zámecké zahrady. Tady bylo z čeho vybírat. My jsme s malou skupinou zamířili do obrovského skleníku. Sluníčko pálilo přes prosklené plochy skleníku, a proto byla prohlídka poměrně rychlá. Prohlédli jsme si anthurie, datlové palmy, bromélie i masožravou květinu. Všechny manžele upoutala květina zvaná Parožnatka. Po prohlídce  zamířily  naše kroky na nově zbudovanou kolonádu, která je součástí místních lázní. Obec Lednice získala lázeňský statut teprve v roce 2009. Jedná se tak o nejmladší lázně v České republice. Základem léčebných zdrojů lednických lázní je jodobromová voda, která je svým obsahem jódu jednou z nejkvalitnějších svého druhu v Evropě.

Kolonáda je zakončena jednopatrovou věží s výhledem, a tak Jarek Trubelík a Aleš Novosad spěchali dopředu, aby mohli pořídit exklusivní záběry naší skupinky, což se jim bezezbytku podařilo. Na zpáteční cestě jsme si dali oběd a vyrazili zpět k autobusu. Obec Podívín je vzdálena od Lednice asi 6km, takže jsme si v autobuse sotva sedli a už jsme vystupovali ve sklepní restauraci U Františka.

Posezení  bylo zpestřeno zábavným kvízem, který obsahoval čtyři tematické otázky. Výhry byly hodnotné, například certifikát zajišťující příští zájezd v plné ceně, nebo jiný, který zaručoval odběr Příluckých ozvěn v roce 2016 zdarma. Zábava se rozjela v plném proudu, neboť pan Mikeska se předvedl jako výborný řidič a ještě lepší harmonikář. Čas utíkal v příjemné společnosti sousedů, a když se při jedné písničce Aleš Novosad s Danou Novosadovou začali u stolu kývat v jejím rytmu, tak  jsem se osmělil a povídám: „Nějak mě oba ujíždíte“.  „Tak to je špatné“, řekl Aleš. Hned jsem si ale poradil, začal jsem se kývat ve stejném rytmu a rázem jsem je dohnal.

Po 8 hodině byl čas sbalit si svých pět „trnek“ a vydat se na zpáteční cestu tmavou nocí. Protesty ohledně brzkého odjezdu opatrně utnul ředitel Laďa Pleva a dobře udělal. Kdoví jak by to jinak v Podivíně s námi všemi dopadlo. V Karose se na zpáteční cestě zívalo a zpívalo a zpívalo a zívalo.  Došlo i na písničku „Sláva nazdar výletu“,  která udělala symbolickou tečku za vydařeným výletem.  Někteří přílučané si po cestě autobusem dali ještě na rozloučenou „kapúrkovú“, aby se zahřátí  rozešli do svých domovů a plni dojmů se uložili k sobotnímu spánku.

 

J.Novák

 

 

Fotky si můžete prohlédnou zde 

szzp.rajce.net/Zajezd_Lednice_2015