Jak jsme klabali ve sněhu

03.04.2013 20:16

12 je magické číslo. Máme 12 měsíců, 12 bylo apoštolů a 12 bylo také chlapců, kteří  obcházeli  Příluky na letošním klabání.  Mezi nimi byli nováčci i stálí účastníci jako např. Pepa Vařecha, Petr Vozárik, nebo Kuba Novák. Dvě řady příluckých klabáčů vedli „pánové“ Jirka Čelůstka  a Vojta Gogela. Čtvrtek byl ještě pohodový, neboť ta pravá klabačská dřina přichází na Veliký pátek, kdy se klabe celkem čtyřikrát. Ranní velkopáteční klabání bylo poznamenáno sněhovou nadílkou, která zasypala celý Zlín a okolí. Kluci statečně vykračovali i ve sněhu a my dospělí jsme si říkali, že toto jsme ještě nezažili. Křupající sníh pod nohama a zvuk linoucí se z klabaček dotvářel  kulisu ranního pochodu zasněženým Přílukem.  V poledne a ve tři hodiny chvilku zasvítilo i sluníčko, ale to bylo z jarního počasí za celé klabání všechno.

Sobota rychle utíkala a kluci se konečně dočkali oblíbeného vyklabávání. Nohy je už sice bolely, ale vidina vydělaných peněz je poháněla stále dopředu. Poctivě zastavovali u každé chaloupky, aby roztočili roztodivné dřevěné nástroje ve svých rukou. Klabačky měli různé. Staré, které nosili možná jejich dědové, byly natřeny hnědou barvou, nové byly bez nátěru. I podle tvaru ozubených koleček a kladívek se dalo rozeznat, jak starý nástroj to je. Jeden z impozantních kousků byl malý trakař, který více než zvukově, zaujal po stránce umělecké. Řidičem trakaře byl Petr Vozárik. Klabačku, která nejvíce potrápila bubínky Přílučanů, měl ale určitě Kuba Novák. Koupil si ji před pár lety ve  Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm. Když Kuba náhodou chvilku neklabal, bylo ticho jako v kostele.

Nebudu předstírat, že my dospělí, kteří jsme šli jako dozor, jsme se měli nějak špatně. Neměli. I když byla zima, tak jsme se kromě chůze zahřívali i slivovicí, kterou nám nalévali pozorní Přílučané. I nachystaných dobrot bylo hodně. Sousedé, u kterých jsme zastavovali, připravili klabáčům pěknou finanční výslužku, kterou si kluci rozdělili u Nováků, kde bylo i tradiční zakončení. Pánové předali obálky s penězi, kluci si opekli špekáček a za počínající tmy se rozešli spokojeně do svých domovů.

Fotogalerie na  https://szzp.rajce.idnes.cz/Klabani_2013