Přílucká trnka 2016, aneb jak to vypadalo na bojišti

03.03.2016 20:25

„Tým vzorkem bych vyhnal lišku z nory“, prohlásil Mira Zapletal, tradiční účastník koštu zvaného Přílucká trnka. Ano, již po sedmé se sešli milovníci a konzumenti lihového nápoje zvaného slivovice. Možná ani nevíte, že i pro tuto skupinku lidí, která má ráda čirý destilát z trnek, vychází občasník zvaný Lihové noviny, jehož sedmé číslo vyšlo v v lednu 2016. Časopis, který vydává Společnost přátel slivovice, laškovnou formou formuje a vede národ k lásce ke slivovici.       .

Dovolím si citovat V šenkovnách a palírnách sesbírané citáty.    

V hospodě Na Pančavě ve Zlíně zní píseň o nerozborné jednotě Valachů: „My sme Valaši jedna rodina.“ Venku začíná pršet. Strýc Valoš z želechovických pasek do zpěvu mudruje: „Dobrý deštíček, dobrý deštíček. Na sůsedovo senečko a na moje brambůrky,“ usmívá se natěšeně. My sme Valaši jedna rodina.

Z mařatické hospody vyběhl muž. Je patrně „pod vlivem“, v jakémsi téměř démonickém stravu, náladu má výbornou. Přiběhne k svému autíčku značky Renault 4 WC, už zasunuje klíč, odjezd je téměř dokončen. V tu neblahou chvíli se však objevují dva strážci pořádku, bezúhonní příslušníci. 2,45 promile jest naměřeno, osud je zpečetěn. Číselnice nelže. Ukážou mu naměřené. Muž je šokován. „Chlapi, to je průser. Tři čtvrtě na tři. Moja mě zabije.“

 

A nyní zpátky ke koštu. Počet účastníků se tento rok vyšplhal na 30, počet vzorků na 17. Vzorky se hodnotily klasicky jednokolově. Po dokončení koštu následovala sportovně –vtipná soutěž s názvem „kýblíková“, kdy se jeden z vybrané dvojice snažil dostat 6 míčků, které házel přes hlavu do kyblíku, který druhý z dvojice držel. Zajímavou taktiku zvolila dvojice Laďa a Jarek, kdy Laďa hodil míčky naráz a Jarek se je snažil chytit. No, alespoň to bylo rychlé. Není důležité kdo vyhrál, ale to, že se všichni dobře bavili. Čekání na výsledky sčítání hlasů bylo zpříjemněné o porce jater na roštu s opékanými bramborami, která se všem rozplývala na jazyku. Součástí večera byla poprvé soutěž „ O zelového krála“. Vzhledem k tomu, že favorité nechali vzorky doma, vyhrál pan Vala.

 

A už do sálu řítí sečtělá komise ve složení Anežka Nováková a Dana Novosadová. Výsledky jsou na světě, chvíle napětí, k číslům je třeba dosadit konkrétní jména. A jak to všechno dopadlo? No jako obvykle, když klan Rumíšků sestoupí z příluckých kopců  mezi obyčejné smrtelníky na Pančavě.

 

1.    místo  Pavlína Rumíšková (vzala si za kotlem lepší vzorek než tata)

2.    místo Jan Ševčík (kde vzal tak dobrou slivovici, nikdo neví)

3.    místo Jirka Prokop ( to je držák, ještě neměl špatný vzorek)

4.    místo Mira Zapletal (až si přestane hanět svoju slivovicu, určitě vyhraje)

5.    místo Jarek Trubelík (má výborné i jiné druhy destilátů)

6.    místo pan Vala (už stačilo, že je Zelový král)

    

Po vyhlášení se vítězné vzorky dopily s konstatováním, že „ta moja, je stejně nejlepší“. A ještě jedna zajímavost na závěr. Fikaná Anežka přihlásila pod pseudonymem Radek Jelínek do soutěže i vzorek od známé palírny R. Jelínek z Vizovic. Moc dobře nedopadl, skončil v propadlišti dějin, holt účastníky Přílucké trnky nikdo šidit nebude.  

 

Fotogalerii z Přílucké trnky si můžete prohlédnout zde. szzp.rajce.net/Prilucka_trnka_2016